Pagina's

donderdag 15 oktober 2009

Spanning en sensatie

Vandaag hadden we wel een heel spannende ronde op onze jeugdafdeling. Karin en Jaap waren er niet bij, maar invaller Ramon en Huub konden het met eigen ogen zien gebeuren. De wonderlijkste zetten kwamen op het bord. En dat was niet het enige.

Het begon allemaal al met de inhaalpartij van Pjotr tegen Jiles. Pjotr zit nog maar pas op de club en Jiles al veeeel langer. Maar toch won Pjotr. Met gemak. Want Jiles let niet altijd even goed op.

Maar toen de echte competitieronde begon, werd alles nog erger. Of beter. Net hoe je het wilt noemen.


De partij tussen Fleur en Jimmy was het eerste klaar. Allebei zaten ze om de beurt een heleboel stukken tegelijk weg te geven. Jimmy pakte er uiteindelijk de meeste en wist Fleur toen mat te zetten.

Toen was er ineens een heleboel spektakel op het bord van Max en Joey. Joey had – op advies van Huub – voor de allereerste keer in zijn leven Siciliaans geopend. Hij doet het nooit meer, riep hij na de partij. Max ontwikkelde keurig al zijn stukken, ging toen op rooftocht. Uiteindelijk zette hij Joey op een prachtige manier mat. Het stuk dat het mat moest dekken, stond gepend. En gepende stukken zijn slechte verdedigers, zoals jullie wel weten.

Daarmee was de koek nog niet op. Want Jiles speelde geweldig tegen Janno. Lange tijd ging het gelijk op, tot Jilles ineens een toren kon pakken. Vervolgens zette hij keurig en heel goed oplettend stevig door en zo waar: hij won. Hij zette mat! En dat is een enorme felicitatie waard, want Jiles wint niet zo vaak.

Maar het grootste drama van de avond moest toen nog beginnen. Tycho speelde met wit tegen zijn vriend Pjotr. Pjotr wist een dame te winnen, maar daar pakte Tycho op zijn beurt een heleboel punten voor terug. En hij had ook nog een sterke aanval met allerlei penningen. De toeschouwers hielden de adem in. Maar Pjotr vluchtte met zijn koning uit de gevarenzone en begon op zijn beurt een geweldige aanval. Zou Pjotr gaan winnen? Het had er alle schijn van, totdat hij ineens iets vergat. Nee, hij gaf niets weg. Hij liet zich ook niet mat zetten. Maar hij vergat heel lullig zijn klok in te drukken toen hij had gezet. Ineens had hij nog maar enkele seconden over en was verlies onvermijdelijk. Dat daar wat waterlanders aan te pas kwamen is helemaal geen schande. Want verliezen doet zeer. Zeker op zo’n manier. Tycho was nog zo vriendelijk om op het laatst remise aan te bieden. Maar dan verloor Pjort nog liever, zei hij. En dat gebeurde dan ook. Jammer. Maar Pjotr gaat vast en zeker nog heel veel partijen winnen, want hij speelt heel sterk, dat hebben de omstanders wel gezien.

Uitslagen:
Pjotr-Jiles 1-0
Max-Joey 1-0
Jiles-Janno 1-0
Fleur-Jimmy 0-1
Tycho-Pjotr 1-0

Geen opmerkingen: